Bernoulli İlkesi Nedir - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2025/01/09

Bernoulli İlkesi Nedir

Bernoulli İlkesi Nedir

Bernoulli İlkesi, hızlı akan bir akışkan bölgesinin, yavaş akan akışkan bölgesine göre çevresine daha düşük basınç oluşturur. Bir bölgedeki akış hızındaki bir artış basınçta azalmaya neden olur.



Kısaca akışkanın hızı ile basıncı ters orantılıdır. I. bölgede sıvı akışı yavaş olduğu için basıncı fazladır. II. bölgede ise sıvı akışı hızlı oluşturduğu basınç ise azdır. III. bölgede sıvı akışı yavaşladığı için sıvı basıncı tekrar artmıştır.



Uçaklar Bernoulli ilkesi sayesinde uçarlar. Uçak kanadına gelen hava akımı kanadın şeklinden dolayı üst taraftan hızlı, alt taraftan yavaş akar. Hızlı havada basınç az, yavaş hava hareketinde basınç fazladır.


Bu basınç farkından dolayı kanat yukarıya doğru hareket eder.


Bernoulli İlkesi Deneyleri

Deney 1

I. İple bağlanmış balonların aralarında mesafe bulunmaktadır.
II. Balonların arasından boru yardımı ile üflenir.
III. Balonların birbirine yaklaştığı görülür.

Üflenen yerde hava hızlı hareket ettiği için alçak basınç alanı oluşturur. Balonlara üflendiğinde balonlar arasında alçak basınç alanı yan taraflarda ise yüksek basınç alanı oluşur. Balonlar birbirine yaklaşır.


Deney 2

Ortadan katlanmış kağıt şekildeki gibi dik konuma getirilerek zemine yerleştirilir.
Kağıdın alt kısmından üflendiğinde kağıdın aşağıya doğru büküldüğü görülür.


Deney 3

İki pipet şekildeki gibi uç uca eklenerek bir bardak su içerisine daldırılırsa pipet ucunda hava akımının fazla olması ve basıncın düşmesinden dolayı su yukarı çıkarak etrafa saçılır.



Deney 4

Bir A4 kağıdını elinizle tutunuz kağıdın diğer ucunun aşağıya eğildiğini göreceksiniz. Kağıdın üzerinden hızlıca üflerseniz kağıt yukarıya doğru kalkacaktır.



Deney 5

Saç kurutma üzerine bırakılan pinpon topu saç kurut makinesinden uzaklaşmaz.


Deney 6

Pet şişenin uç kısmına top haline getirilmiş kağıdı yerleştirin. Kağıda hızlıca üflendiğinde kağıdın dışarıya düştüğünü göreceksiniz.




Aşağıdaki etkinlikte bunu deneyebilirsiniz.

Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder