Oruç ve Beslenme İlişkisi Nasıl Olmalıdır - fenbilim.net

En Son

Sadece Fen Bilimleri

2014/07/02

Oruç ve Beslenme İlişkisi Nasıl Olmalıdır

Oruç ve Beslenme



Ramazan ayı ile beraber tutulan oruç beslenme alışkanlığımızı da değiştirmektedir. Özellikle yaz ayında sıcakların fazla olması ve uzun süre tutulan oruç bedeni zorlamaktadır. Bu nedenle sağlığımızın korunması açısından beslenmeye  dikkat edilmelidir. Kişiler bazen iftar ve sahurda aşırı beslenme ya da az beslenme yaparak vücudun dengesini bozmaktadır. Orucu zayıflama aracı olarak görmek yanlıştır. Oruç tutarak kilo vermek vücuda çok zarar verebilmektedir.  Bazen oruçla beraber  kilo vermek yerine kilo alındığı da görülmektedir. Bunların yerine yeterli ve dengeli beslenerek hem sağlığımızı hem de günlük çalışmalarımızı rahatlıkla yerine getirebiliriz. Yeterli ve dengeli beslenilme ile bu sağlanabilir. Yeterli ve dengeli beslenmede dört temel besin grubundan yeteri kadar alınmalıdır. Bunlar tahıl grubu,  süt ve ürünleri grubu,  meyve sebze grubu ve et-yumurta ve baklagiller grubudur.

İftarda beslenme


İftarda, genellikle kısa bir süre  içinde çok fazla besin tüketilmektedir. Hızlı ve aşırı beslenme mide rahatsızlıklarına, tansiyon yükselmesine,  kan şekerinde artmaya neden olmaktadır. Bunu önlemek için,

1.  Orucu su, hurma, zeytin ile açmak  çorba ile devam etmek ve 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçmek  en uygun olanıdır.

2. Yemekleri hızlı yememeli, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir. 

3. Tatlı ana yemekten hemen sonra yenilmemeli, 1-2 saat beklenilmelidir. Ağır hamur işi tatlı yerine sütlü, meyveli ve hafif tatlılar tercih edilmelidir.

4. Sofrada yoğurt  (ayran veya cacık), salata, komposto bulundurulmalıdır.

5. Haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş  ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

6. Çok tuzlu ve çok yağlı besinleri tercih edilmemelidir.

7. Çay ve kahve içilmesi pek tercih edilmemelidir ancak içilecekse iftardan sonra 1-2 saat geçmelidir

8. İftardan  sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, uzanmak yerine biraz hareket etmek,  kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır,  yavaşlayan metabolizma hızlanacaktır.

9. Kabızlığa karşı, iftar ve sahur arasında  posa içeriği yüksek meyvelerin tüketilmesi faydalı olacaktır. Bunun için kuru meyveleri ve  hurma tüketebilirsiniz.


Sahurda beslenme


Sahurda tüketilen yiyecekler ağır yemeklerden oluşmamalıdır. Uyku ile beraber yemeklerin yağa dönüşmekte ve kilo alma riski artmaktadır. Sahurda doygunluğun daha uzun süre devam etmesini sağlayan protein içeriği yüksek besinler (peynir, süt, yoğurt, yumurta gibi) tercih edilmelidir.  Sahurdan sonra hemen yatmak kilo alımı, mide yanması ve reflü gibi sorunlara neden olabilmektedir. Sahurdan yarım saat kadar sonra yatmak yerinde olacaktır.

Oruçta suyun önemi


Vücudumuzun yaklaşık %75'i sudur. Su beslenmenin en önemli parçasıdır. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içilmelidir. Yeterli su alınmaması, tansiyon düşmesi ve halsizliğe  neden olabilmektedir. Su ihtiyacı ayran, soda,  çay,  meyve suları,  limonata, komposto besinlerden de karşılanabilir.  İftar ve sahurda bol sıvı tüketilmelidir ancak bu sıvıların, yüksek şeker,  gaz ve yüksek kafein içermemelidir.

  • Sütün çok büyük bir kısmı sudur.  1-2 bardak süt hem tok tutar hemde su ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

  • Çay su kaybını artırmaktadır. Ramazanda fazla çay tüketilmemelidir.

Bu Sayfayı Yazdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder